Ei vain nuorilta nuorille – vaan nuorilta kaikille
Donald Trumpilla oli alkuvuodesta Tulsassa vaalikampanjatilaisuus, johon varattiin kymmeniätuhansia lippuja, mutta paikalle ilmestyi alle 6500 ihmistä. Tämä protesti tai trolli, miten sen nyt ottaa, oli lähtenyt liikkeelle TikTokista, kun käyttäjät julkaisivat videoita, joissa he kehottivat muita varaamaan lippuja ilmestymättä ikinä paikalle.
Tämä on vain yksi esimerkki siitä mielikuvituksekkaasta ja keppostelevasta tavasta, jolla Z-sukupolvi (tai Gen Z niin kuin me itse sanomme) ottaa kantaa meille tärkeisiin aiheisiin. Kyllä, luitte oikein: nuorilla on mielipiteitä muustakin kuin Kim Kardashianin uusista Instagram-kuvista. Itse asiassa rohkenen väittää, että globalisaation, internetin ja somen ansiosta nuoret ovat valveutuneempia kuin koskaan aiemmin.
Mistä siis johtuu tämä yleinen stereotypia, että nuoria ei kiinnosta politiikka? Uskoakseni suurin syy on siinä, että nuorten ja “vanhojen” aikuisten (boomerien niin kuin me sanomme) tavat ja paikat osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun eivät kohtaa. Monet nuoret jakavat mielellään ajatuksiaan somessa, mutta ne eivät löydä tietään aikuisten silmiin.
Yhteistä alustaa ei ole toki helppoa löytää. Kun boomerit tulivat ensimmäistä kertaa silloin trendikkääseen Facebookiin, autioitui se alle 30-vuotiaista. Nykyään vaarillanikin on Facebook.
Voisiko yhteistä somea toimivampi ratkaisu olla, että perinteinen media huomioisi Z-sukupolven ja sisällyttäisi juttuihin enemmän nuorten näkökulmia?
Olen kirjoittanut juttuja Demiin nyt kaksi vuotta, mutta kaipaisin nuorilta nuorille -juttujen rinnalle nuorilta kaikille -juttuja. Olisi mahtavaa, jos nuorten näkökulmia käsiteltäisiin laajemmin uutis- ja aikakausmediassa ja nuoria otettaisiin useammin vaikkapa tet-harjoittelujen kautta hommiin.
Uskon, että nuorten mukaan ottamisesta yhteiskunnalliseen keskusteluun hyötyisivät kaikki. Olemme tietysti aina valmiina konsulteiksi puhumaan vaikkapa opiskelusta, harrastustoiminnasta, kouluruoasta tai muista suoraan meihin liittyvistä asioista.
Mutta älkää unohtako, että meillä nuorilla saattaa olla ihan kaikista aiheista tuoreita lähestymistapoja, joita aikuiset eivät tule edes ajatelleeksi.
P.S. Olin juttelemassa nuorten ja ammattitoimittajien yhteistyöstä Zetapodissa yhdessä Demin tuottaja Roosa Oksasen ja Demin päätoimittaja Päivi Lehtomurron kanssa. Kuuntele jakso ja osallistu keskusteluun Twitterissä #nuoretmyös
Kuuntele Zetapodi, niin tiedät, miten maailma muuttuu nuorten mukana. Zetapodi pureutuu Z-sukupolven arvoihin, asenteisiin, mediankäyttöön ja kulutustottumuksiin. Löydät Zetapodin iTunesista, Applen Podcastit-sovelluksesta, Spotifysta ja A-lehdet.fistä.
Tämä artikkeli on kuudes osa #Nuoretmyös-hankkeen juttusarjaa, jossa jaetaan pitkin vuotta havaintoja nuorten ja median suhteesta. Demin toimituksen vetämä hanke tuo journalismiin Z-sukupolven äänen ja syventää ymmärrystä nuorten ja median suhteesta. #Nuoretmyös-hanketta rahoittaa Media-alan tutkimussäätiö.