Miten parantaa työelämän tasa-arvoa? Girls Takeoverin oivalluksia
Vau, mikä päivä! Jenny Vu, 17, tuli ja valtasi paikkani Demin päätoimittajana ja herätteli tärkeää keskustelua laajemminkin A-lehdissä. Päivän aikana hän osallistui Demin toimituksen suunnittelukokoukseen, käsitteli tasa-arvokysymyksiä Demin Instagramissa ja veti syvällisen round table -keskustelun tasa-arvosta työelämässä ja etenkin teknologia-alalla.
”Suomi on yksi tasa-arvoisimmista maista, mutta aina voidaan kehittää parempaan suuntaan. Siksi haastan teitä kaikkia toimimaan”, itse Helsingin Nuorisoneuvostossa vaikuttava Jenny sanoo.
Mitä me media-alan ammattilaiset voimme asialle tehdä? Tässä muutama idea, jotka nousivat esille keskustelussa:
1. Tee näkyväksi teknologia-alan naisten hienoja uratarinoita
IT-alalla on tapana yllättää positiivisesti. Yhdelle alalle päätyminen on vahinko, toiselle järkipäätös, mutta harvalle lapsuuden unelma-ammatti. On hankala haaveilla sellaisesta, mistä ei tiedä. Mediaan tarvitaan enemmän esimerkkejä ja esikuvia siitä, mitä kaikkea teknologia-alalla voi tehdä: ratkaista ilmastokysymyksiä, tehdä antoisaa asiakastyötä – tai työskennellä tulevaisuuden ammatissa, jota ei vielä ole.
2. Puutu aktiivisesti vihapuheeseen ja verkkohäirintään
Niin kauan kuin esimerkiksi pelaavia tyttöjä vähätellään ja tyttöihin kohdistuu systemaattista verkkohäirintää, suljetaan samalla heidät ulos tietyistä verkkoyhteisöistä. Nettiin, someen ja myös teknologia-alalle tarvitaan lisää empatiaa.
3. Tee juttuja tekoälystä ja algoritmeista
On nykypäivän yleissivistystä ymmärtää, että algoritmit eivät ole neutraalia toimintaa, vaan jonkun tekemiä valintoja. Samalla vahvistuu ymmärrys siitä, miksi teknologia-alan miesvaltaisuus on ongelma. Algoritmit vaikuttavat kaikkien ihmisten elämään, joten myös kehittäjiksi tarvitaan nykyistä moninaisempi joukko ihmisiä.
4. Kerro nuorille eri alojen palkoista
Miesvaltaisilla asioilla on perinteisesti parempi palkkataso kuin naisvaltaisilla aloilla. Esimerkiksi Demin kyselyssä on noussut esiin, että raha motivoi myös nuoria naisia. Teknologia-alalle voi houkutella tyttöjä myös kovalla palkalla.
5. Nosta koulujen rooli yhteiskunnalliseen keskusteluun
Nuorilta tulee jatkuvasti viestiä siitä, että opinto-ohjaajat puhuvat naisten ja miesten ammateista. Esimerkiksi maahanmuuttajataustaisia tyttöjä ohjataan lähihoitajiksi, vaikka kiinnostuksenkohteet olisivat muualla. Myös oppiainetarjonnalla voidaan vaikuttaa tasa-arvoon. Mitä jos tietotekniikka olisi kaikille pakollinen oppiaine peruskoulussa? Tätä on ehdottanut myös Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry.
6. Kohtele lapsia ja nuoria sukupuolisensitiivisesti
Tärkeä tasa-arvotyö tapahtuu arjessa, kun kohtelemme tyttöjä, poikia ja sukupuolivähemmistöjä samalla tavalla niin henkilökohtaisessa elämässä kuin journalismissa.
Oivalluksia herättäneeseen keskusteluun osallistuivat:
Lukiolainen ja Helsingin Nuorisoneuvoston jäsen Jenny Vu, Generon Senior Project Manager Tiia Mannermaa, A-lehtien IT-asiantuntija Iina Savela, Generon Developer Karolina Hurmerinta, Generon sisältöstrategi Tiina Tuppurainen, Avun ja Imagen tuottaja Laura Myllymäki, Trendin ja Lilyn tuottaja Anni Peltola, Demin digitaalisen median tuottaja ja suunnittelija Viivi Aaltovesi ja A-lehtien markkinoinnin ja viestinnän projektipäällikkö Sanna Tiittala.
Kuvat: Antti Vettenranta, A-lehdet